Schoolmaatschappelijk werker

Even voorstellen:

Mijn naam is Maud Lubach van der Horst, sinds november 2015 ben ik werkzaam als schoolmaatschappelijk werker bij Dynamica XL.
Iets waar ik zeer enthousiast over ben omdat ik dan kan doen wat ik het allerleukste vind:
Ouders en kinderen begeleiden naar zelfredzaamheid en balans in hun leven. Daarnaast geeft het mij veel voldoening een kind de juiste zorg te geven die het nodig heeft.

Sinds 2002 ben ik werkzaam als maatschappelijk werker en heb mij binnen het werkveld gespecialiseerd in het jeugdmaatschappelijk werk, zowel individueel, met ouders als met groepen kinderen. Tevens was ik werkzaam als schoolmaatschappelijk werker op een MBO college in de Amstelland gemeenten. Ik heb veel ervaring met opvoedondersteuning, triple p en SOVA-training.
Bij de begeleiding kwamen onderwerpen als huiselijk geweld, echtscheiding en financiële problemen ook veelvuldig aan bod.
Mijn rol als schoolmaatschappelijk werker is enerzijds om de lijnen tussen hulpverlening en onderwijs kort te maken, anderzijds geef ik kortdurende begeleiding aan gezinnen met privé of opvoedproblemen. Het gaat met name over onderwerpen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn maar in de leefomgeving van het kind plaatsvinden.

Ik vind het belangrijk dat we de school kunnen ondersteunen daar waar het nodig is maar ook de ouders en leerling ondersteuning op maat kunnen bieden. Samen met andere disciplines, ouders en kinderen op zoek naar de juiste hulp en ondersteuning is mijn streven.
Het liefst zie ik de ouders nog voordat de problemen of zorgen hun boven het hoofd zijn gegroeid of er grote problemen op school zijn ontstaan, zodat ik preventief met hen aan de slag kan. Wat hebben ze nodig om hun problemen de baas te blijven?

Door luisteren, vragen stellen, spiegelen, educatie, humor en concrete opdrachten probeer ik het systeem weer in beweging te krijgen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en weer zelfstandig verder kunnen.